Köpa begagnad bil

När man köper en begagnad bil ska man vara beredd på att man kan komma att behöva fräscha upp den utseendemässing både inuti och utanpå. För det viktiga är nämligen inte bilens utseende när man köper ny bil det finns en hel del saker som väger tyngre – men vilka då?

BilköpÄr man på jakt efter en ny bil och väjer att köpa en begagnad är chansen stor att man kommer få snygga till bilen en aning, för utseendet är nämligen inte det viktigaste som man har att tänka på när man handlar begagnat – speciellt inte om man handlar sin bil utav en privatperson. Då är det en hel del andra saker som man bör kontrollera i första hand och det som man bör börja med är att kontakta Transportstyrelsen för att verkligen kontrollera så att det är säljaren av bilen som också är dess ägare och kontakta även Kronofogden för att se över om det finns några skulder kopplade till bilen – skulder på en bil följer nämligen med på köpet till den nya ägaren, och det är det nog ingen som vill råka ut för.

Att kontrollera vid inspektion av en begagnad bil:

  • Bilens inre skick: bromsar, styrning, lampor, vindrutetorkare och övriga rörliga delar.
  • Bilens yttre skick: skador i lacken, på stötdämpare och på kofångare med mera.
  • Skriv ner: alla avvikelser och skavanker som upptäcks bör skrivas med i köpekontraktet som sedan skrivs under av både säljare och köpare
  • Bilens handlingar: du ska få med dig alla handlingar som tillhör bilen du köper såsom kontrakt, instruktionsbok, registreringsbevis och eventuella garantier.

Att köpa av begagnad bil steg för steg:

  • Innan köpet: kontrollera marknaden för att se aktuella prisuppgifter på den bil och årsmodell du är ute efter att köpa för att garantera att du inte blir lurad på ett dyrare pris vid en försäljningsaffär med en privatperson.
  • Innan du kontaktar säljaren av en bil: kontrollera vem som äger bilen och att bilen är skuldfri.
  • Under köpet: undersök bilen ordentligt och ställ frågor. Se även till att provköra bilen tillsammans med säljaren innan du köper den för att se till att alla viktiga funktioner fungerar.
  • Köpet: skriv ett köpekontrakt där det framgår vad ni kommit överens om i bilaffären och vilka skavanker som finns på bilen vid köpetillfället. Kom ihåg att det inte finns ångerrätt om ni inte skriver in detta i kontraktet (källa).