Tänk klimatsmart – välj biodrivmedel

Regeringen har kommit med ett nytt förslag om hur vi kan minska koldioxidutsläppen från drivmedel. Man vill nu börja blanda ut bensinen och dieseln med biodrivmedel för en bättre klimatutveckling. Ny statistik visar på att biodrivmedel har en ökad användning redan nu jämför med förra året.

drivmedelFör många bilägare är det allra viktigaste en snygg och fräsig bil där all energi läggs på bilens utsida. Det många glömmer bort är hur stor påverkan varje tankning och varje transporterad mil faktiskt påverkar miljön. Istället för att bara tänka på utsidan är det läge att även lägga ner lite kärlek på hur man väljer att tanka sin bil. Detta tycker i alla fall regeringen.

Regeringen vill se att större mängd biodrivmedel ska blandas i bensinen och dieseln, detta för att kunna dra ner på utsläppen. Som man skriver om på Svenskt Näringsliv föreslår nu regeringen att ett krav på reduktion. Man vill att alla bensinbolag gradvis ska blanda biodrivmedel i bensin och diesel. Man uppmuntrar även företag som arbetar med bra lösningar till klimatsmarta drivmedel, som till exempel www.sekab.se. Målet med detta är att hälften av varje liter bensin och diesel ska vara biodrivmedel senast år 2030.

Enligt Lantruk.com menar Isabella Lövin och Magdalena Andersson att detta förslag kommer att gynna hållbara drivmedel som till exempel talloljan, HVO och etanol gjord på svenskt vete. Man vill alltså se en ökad användning av drivmedel med så liten klimatpåverkan som möjligt.

Ökad användning av biodrivmedel

Vi är redan är bit på vägen till målet med klimatsmarta drivmedel. Man kan redan nu se en ökning av biodrivmedel jämfört med förra året. Användningen av biodrivmedel ökade med hela 26 procent jämfört med förra året, vilket motsvarar 359 700 kubikmeter. Detta enligt Sydsvenskan som presenterar preliminär statistik från Svenska petroleum och biodrivmedelsinstitutet. Trots detta kommer användningen av biodrivmedel att öka ytterligare och man kommer att kunna minska klimatpåverkan som transporterna har i dagsläget.

Vad är biodrivmedel?

Biodrivmedel är drivmedel som har sin grund i biomassa. Koldioxiden som framställs från biodrivmedel bidrar därmed inte till ökningen av växthusgasutsläppen. Därför tycker man att det viktigt att prioritera biodrivmedel för att kunna se en mer hållbar utveckling på klimatet.